mandag 17. desember 2012

Breathe...Liquitex Clear Gesso er et MÅ ha produkt!

Her er en Art Journal side jeg har kost meg med lenge. Da jeg var innom TreL sist, fikk jeg se at det stod Liquitex Clear Gesso i hyllen. Og jeg hoppet nesten i ekstase. Ja jeg kan bli glad for "lite" eller jeg vil vel langt fra kalle det lite. Det er desidert et av de diggeste mediumene jeg vet om.

Jeg har brukt Graphite blyanter, akvarell blyanter, Inktense blyanter, oljepasteller, Dylusion sprayer, Prismacolor blyanter og Indian Ink som malemedier på denne siden. Takket være at jeg kunne isolere lagene mellom med Liquitex Clear Gesso. Beskyttet jeg lagene under og jeg unngikk at de forskjellige mediumene ikke fungerte sammen. Gessoen gjorde også overflaten sterk, så den tålte mye belastning uten at papirets overflate ble ødelagt.

Clear Gesso kan brukes til så mye, akkurat som vanlig Gesso har det et stort bruksområde. Men det at den er transparent, gir så mange muligheter! Ofte i Art Journaling eller Mixed media jobber man i veldig mange lag. Det gir dybde, spennende detaljer og det gir et hav av muligheter for uttrykk og helhet.

Dette er en tag som er laget av en plastikk emballasje. Jeg har limt på blonder med Gel Medium. Men så isolert overflaten med Clear Gesso. Så har jeg sprayet med Dylusion ink spray. Og fargene holdt uten problem og blondene tok fargene så flott. På baksiden har jeg stemplet rutemønster for å gi enda mere mønster. 

Vanlig Gesso har også svært mange bruksområder. Men den klare (clear) og den hvite er forskjellige. Den vanlige kan man feks lage tekstur med. Mens Clear Gesso er for tynnflytende til det. Den er ganske så flytende og kommer i en flaske for å helle mediumet ut. Enn med hvit gesso (avhengig av produsent), kan den variere fra tykk majones til myk molding paste.

Clear Gesso er også grovere på overflaten når den er tørket. Det meste kan feste seg til denne flotte Clear Gesso behandlede overflaten.

Jeg har laget et lite oversiktskart for å vise hvor flott Clear Gesso er sammens med mange andre produkter vi  gjerne har i vårt kreative arsenal. Jeg har laget denne oversikten på et transparent ark. Som har fått et tykt lag med Liquitex Clear Gesso på seg. Den er transparent men ikke helt gjennomskinnelig. Alt ettersom hvor tykt lag man påfører.
Men når man jobber lag på lag som jeg gjorde med både Art Journaling sidene og Tag'en; så var det tynne lag mellom påføring av diverse farger og medium. Jeg liker svært godt at det ikke er gjenskinn i finishen. Jeg har alltid vært glad i  matte overflater når jeg maler eller har i mine AJ bøker. I bøkene er det og veldig flott siden det gjør at sidene ikke kleber seg sammen. Slik det lett kan gjøre i våre godt brukte Art Journal bøker
Oversikten er ikke så designmessig fin hihi, men dere kan vel se gleden i hver en fargeklatt her?♥
Jeg kan med hånden på hjertet si at alle fungerte svært bra! Det er så "stas" når produkter som Glimmermist, Distress Ink, H2o, Inktense sitter som bare det! Disse er tross alt vannløselige og hvis dette var vanlig Gesso under. Ville det ikke festet seg slik. Glimmermisten ville oppført seg som et lag som lå i "pøler" oppå Gessoen. Distress Ink kunne man tørket av uansett hvor lenge den lå å tørket.... Det må sies i den sammenheng, at Distress Ink tar en stund før det tørker. Men når det er tørt så tåler overflaten svært bra andre medium og produkter. Jeg har dessverre glemt på denne oversikten Pan Pastel og Chalks. Men jeg kan love dere, Pan Pastel + Clear Gesso = sant. Chalks også! Er sikkert enda flere som kan testes ut, men jeg har ikke flere. Kanskje du vet om noen?
Jeg har på dette transparent arket brukt litt forskjellige måter å spre Clear Gessoen utover. Her ser dere jeg har brukt pensel. Og se for en spennende grov struktur♥ Men se H2o'en da, se som den stråler. Gjett om de skal brukes mere i mixed media  :)
Her har jeg påført Clear Gesso med kredittkort og det var mere som en pøl på overflaten. Her kan man virkelig se hvor mye "grovt" som er i Clear Gessoen hvis man legger tykt på. Dette ser nærmest ut som sand :) 
Så man kan oppnå spennende overflater med Clear Gesso også, men det blir ikke i høye topper og daler som ved vanlig Gesso. 

Jeg kunne ha skrevet side opp og side ned med detaljer rundt Clear Gesso, men jeg tenker jeg heller lager en liten oppsummering om hva som har gjort meg så glad i dette produktet. Her kommer listen, *kremt* den blir sikkert lang den også hihi!

* Lett å påføre, tørker fort. På lerret som grunning er det anbefalt tørketid på 24 timer. Men på papir trenger det langt fra så lang tørketid! 

* Brukes på mange overflater: Papir, lerret, lin, kartong, papp, treverk, plastikk, vinyl, vellum ++

* Vannfast når det tørker og kan da brukes som et isolerende lag, gulner heller ikke.

* Gir et stivere og sterkere overflate å jobbe på. Men fleksibel og sprekker ikke.

* Sprayer som Glimmermist, Perfect Pearl mist og min favoritt Dylusions liker seg svært godt sammen med Clear Gesso. Sprayene trekker godt ned i overflaten.

* Akryl maling er såklart perfekt å bruke sammens med Clear Gesso.

* Du kan lysne farger (akrylmaling) med Clear Gesso (også kalt "tint"). (Det er lett å tro at siden den er så godt som transparent at man kan bruke den som et gel medium. Men det er det ikke. Det er som heftegrunning ;) Så den kan fint blandes i akrylmaling men husk at pigmenteringen i malingen vil lysne. Og overflaten vil bli mere matt. Som og er veldig flott og noe jeg har gjort mange ganger.) 

* Bruke lagvis mellom andre medium. For å beholde hefte evnen i flere lag og isolere lagene   under. 

* Den er drøy i bruk

* Ved at den gir hefte evne på de fleste overflater... tenk for et bruks potensiale det har♥

* Hva med å prøve å stemple med clear gesso? Eller bruke den med stensiler? 

* Eller hva med å bruke det som topplag på feks en plakat? Det vil ligne på et maleri eller lerret.

* Fungerer svært godt sammen med pasteller. Ofte brukes det en type grunning beregnet for pasteller. Men Clear Gesso fungerer som sagt svært bra til dette også :)

* Chalks liker også Clear Gesso, de sitter så godt fast.

* Rubons kan ha litt problem å sitte på malte eller glatte overflater, men med Clear Gesso som underlag. Fester til og med de litt "tørre" og "gamle" Rubonsene seg hihi!

Jeg har ingen erfaring med oljemaling og hvordan den responderer til Clear Gesso. Men jeg har lest at den fungerer utrolig godt som grunning. Dog må man ikke blande Clear Gesso med oljemaling. Nevner det siden det står på flasken :)

Da håper jeg dere fikk litt mere info om Clear Gesso og kanskje inspirasjon til å teste det ut enda mere. Jeg blir så glad hver gang jeg oppdager nye bruksområder for produkter jeg har. TreL har dette inne nå og jeg har sikret meg ei ekstra flaske. Dette vil jeg ikke gå fri for nei hihi! Produkter som inspirerer og ikke begrenser, det gjør meg lykkelig altså :D

Ha en nydelig førjulstid, nå er det ikke mange dagene igjen. Jeg tenkte denne Art Journalen passet ganske så godt nå i innspurten. Husk pust dypt og gi slipp på stress, jag og alt som BURDE vært gjort. Så lenge man gjør så godt man kan, så er det så absolutt godt nok.

Varm scrappehilsen til dere alle sammen, 
Linn

1 kommentar:

  1. Syyyyykt bra Linn! Utrolig bra innlegg/tutorial fra deg :) Stor klem

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails